top of page

Arhitectura Bucurestiului la 1900 / Partea I - Neoclasic

Introducere: Arhitectura in Bucurestiul anilor 1900 a fost marcata de o perioada de prosperitate si dezvoltare, in care orasul a cunoscut o transformare rapida si semnificativa in ceea ce priveste stilul si caracteristicile arhitecturale. Perioada respectiva a fost influentata de numeroase curente si tendinte arhitecturale europene, precum neoclasicismul, eclecticul, Art Nouveau si influentele franceze si germane. Acest rezumat isi propune sa exploreze aceasta perioada si sa evidentieze cateva dintre cele mai importante caracteristici arhitecturale din Bucurestiul anilor 1900.


La inceputul secolului al XX-lea, Bucurestiul era un oras in plina dezvoltare, cu o crestere rapida a populatiei si o cerere in crestere pentru cladiri rezidentiale, comerciale si institutionale. In acest context, arhitectura orasului a reflectat si a imbratisat noile tendinte si gusturi ale vremii.


Influentele franceze si germane au jucat, de asemenea, un rol important in arhitectura bucuresteana din 1900. Arhitecti francezi si germani au fost adusi in oras pentru a contribui la dezvoltarea arhitecturala si urbanistica. Acestia au adus cu ei stiluri si tehnici arhitecturale specifice tarilor lor de origine, care au fost integrate in proiectele locale. Aceasta influenta straina a adus o varietate si diversitate in arhitectura orasului.


Pe langa cladirile rezidentiale, comerciale si institutionale, in aceasta perioada s-au construit si numeroase monumente si cladiri publice importante in Bucuresti. De exemplu, Ateneul Roman, inaugurat in 1888, este un monument reprezentativ pentru arhitectura orasului in acea perioada. Aceasta cladire de stil neoclasic a devenit un simbol cultural si artistic al orasului.


Arhitectura in Bucuresti in anul 1900 a fost caracterizata de o combinatie de stiluri si influente, care a dus la crearea unui peisaj arhitectural variat si fascinant. Stilurile neoclasic, eclectic, Art Nouveau si influentele franceze si germane au contribuit la aspectul si evolutia arhitecturii orasului in acea perioada. Astazi, multe dintre aceste cladiri istorice si monumente reprezinta un patrimoniu valoros si fac parte din identitatea culturala a Bucurestiului.

 

Neoclasic


Stilul neoclasic a avut o influenta semnificativa in arhitectura bucuresteana din acea perioada. Cladirile neoclasice se caracterizau prin simetrie, proportie si utilizarea elementelor si detaliilor inspirate de arhitectura clasica greaca si romana, cu fatade dominate de coloane, frontoane si ornamente sculptate.

 

Palatul Universitatii 1857-1869

Palatul Universitatii Bucuresti

Palatul Universitatii din Bucuresti este o cladire emblematica si una dintre cele mai importante institutii academice din Romania. Construit intre anii 1857 si 1869, palatul este un exemplu remarcabil de arhitectura neoclasica si reprezinta un important simbol al invatamantului superior din tara.


Fatada palatului este dominata de un portic monumental cu coloane ionice masive si un fronton impresionant. Designul neoclasic al cladirii se remarca prin simetrie si proportie, iar utilizarea coloanelor corintice adauga un aer de eleganta si solemnitate. Detaliile ornamentale, precum frizele si frontoanele sculptate, completeaza aspectul grandios al fatadei.


O caracteristica notabila a palatului este curtea interioara, care ofera un spatiu linistit si placut pentru studenti si vizitatori. Curtea este inconjurata de arcade si are o gradina centrala cu alei pavate si vegetatie decorativa. Aici se gasesc si busturile unor personalitati academice importante.


Interiorul palatului pastreaza si el atmosfera neoclasica si ofera o combinatie de eleganta si functionalitate. Holurile si scarile sunt decorate cu stucaturi fine, balustrade ornamentale si elemente sculptate. Salile de curs si amfiteatrele sunt spatii generoase, cu tavan inalt si ferestre ample, care permit luminii naturale sa patrunda in incaperi.


Palatul Universitatii este sediul central al Universitatii din Bucuresti, una dintre cele mai prestigioase institutii academice din tara. Cladirea gazduieste sali de curs, laboratoare, biblioteci si birouri ale facultatilor si departamentelor universitare. De-a lungul timpului, palatul a fost martor al numeroaselor evenimente academice, stiintifice si culturale.


Prin arhitectura sa impunatoare si valoroasa sa istorie, Palatul Universitatii este nu doar un important monument arhitectural, ci si un simbol al educatiei si cunoasterii in Romania.

 

Ateneul Roman 1886-1888

Ateneul Roman

Ateneul Roman este una dintre cele mai prestigioase cladiri culturale din Bucuresti si reprezinta un exemplu remarcabil de arhitectura neoclasica. Proiectat de arhitectul francez Albert Galleron, Ateneul a fost inaugurat in anul 1888 si a devenit un simbol cultural si artistic al orasului.


Cladirea Ateneului Roman este impresionanta prin proportiile sale armonioase si detaliile arhitecturale elaborate. Fatada este dominata de un fronton impunator si de o serie de coloane corintice masive, care adauga o nota de monumentalitate si eleganta.


O caracteristica distinctiva a Ateneului Roman este sala de concerte, care se afla in interiorul cladirii. Aceasta sala este cunoscuta pentru acustica sa exceptionala si pentru decorul sau impresionant. Tavanul salii este decorat cu fresce realizate de artisti romani de renume, precum Costin Petrescu si Stefan Luchian. Frescele reprezinta scene din istoria poporului roman, adaugand o nota de grandiozitate si frumusete estetica.


Interiorul Ateneului pastreaza si el un stil neoclasic, cu decoratiuni si elemente sculptate in marmura pretioasa. Holul principal este impunator, cu coloane si arcade elegante, iar scarile sunt decorate cu balustrade sofisticate si lumini ornamentale.


In afara de sala de concerte, Ateneul Roman gazduieste si alte incaperi importante, precum sala mica de concerte, sala de expozitii si sali de conferinte. Aceste spatii sunt utilizate pentru diferite evenimente culturale, concerte, expozitii si conferinte, contribuind la promovarea artei si culturii in Bucuresti.


Ateneul Roman a devenit un punct de referinta in peisajul cultural al Bucurestiului si un simbol al identitatii culturale a Romaniei. Cladirea a supravietuit in timp si a ramas un loc important pentru desfasurarea evenimentelor artistice si culturale de inalta calitate.Astazi, Ateneul Roman este una dintre cele mai vizitate atractii turistice din Bucuresti, atragand turisti si iubitori de arta din intreaga lume. Este un loc emblematic pentru concerte de muzica clasica si evenimente culturale deosebite, contribuind la promovarea patrimoniului cultural si artistic al Romaniei.


Celebrul "Dati un leu pentru Atheneu" a fost lozinca Loteriei Nationale organizata cu scopul de a strange banii necesari construirii edificiului.

 

Palatul Justitiei 1890-1895


Construit intre anii 1890 si 1895 in stil neoclasic, Palatul Justitiei din Bucuresti este una dintre cele mai importante si impunatoare cladiri din capitala Romaniei. Acesta gazduieste Curtea de Apel Bucuresti si alte instante judecatoresti. Arhitectura sa este fascinanta reflectand puterea si importanta institutiei judiciare.


Constructia Palatului Justitiei a inceput in anul 1890, dupa un concurs de arhitectura castigat de catre arhitectul Albert Ballu din Franta. Cladirea a fost finalizata in 1895, sub coordonarea arhitectului roman Ion Mincu, care a adus unele modificari fatadei si decorului interior.


Palatul Justitiei este construit in stilul eclectic, cu influente predominant neoclasice si renascentiste. Fatada principala a cladirii este dominata de un portic cu coloane corintice, care confera un aspect solemn si impunator. Pardoseala si peretii holului de intrare sunt ornamentati cu mozaicuri si marmura, iar in sala principala de judecata există un impresionant vitraliu in stil neorenascentist.


In decursul timpului, Palatul Justitiei a suferit modificari si extinderi. O ampla renovare a avut loc intre anii 1927 si 1930, sub coordonarea arhitectului Duiliu Marcu, cand au fost adaugate aripi laterale si s-au realizat modificari ale interiorului. Cladirea a fost restaurata si modernizata si in perioada recenta, cu scopul de a adapta spatiile la nevoile actuale ale sistemului judiciar.


Palatul Justitiei a fost martor al multor procese importante din istoria Romaniei si a jucat un rol central in desfasurarea justitiei. In prezent, in cladirea sa functioneaza mai multe instante, iar in sala principala de judecata se desfasoara procese si audieri publice.


Datorită valorii sale arhitecturale si istorice, Palatul Justitiei este si o atractie turistica importanta in Bucuresti. Vizitatorii pot admira frumusetea fatadei si pot explora unele dintre salile de judecata, in masura in care accesul publicului este permis.

 

Palatul Regal 1937

Palatul Regal

Palatul Regal din Bucuresti, cunoscut si sub numele de Castelul sau Palatul Regal al Romaniei, este o cladire istorica situata in centrul orasului Bucuresti. Acesta a servit ca resedinta oficiala a familiei regale romane pana in 1947, cand monarhia a fost abolita. Astazi, palatul este utilizat pentru ceremonii oficiale, expozitii si evenimente culturale.


Istoria Palatului Regal incepe in anul 1812, cand Dinicu (Constantin) Golescu a construit aici o cladire modesta in stil neoromanesc, transformata ulterior in 1833 in Palatul Domnesc.Acesta a fost distrus intr-un incendiu in 1843 si reconstruit ulterior in stil neoclasic de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Cladirea a suferit insa noi distrugeri in timpul Revolutiei de la 1848 si a fost reconstruita in 1856.


Edificiul a fost extins si modificat in repetate randuri pe parcursul secolului al XIX-lea si in prima jumatate a secolului al XX-lea, cand au fost adaugate noi aripi si etaje.


In 1927, Regele Ferdinand decide repararea Palatului, iar lucrarile sunt incredintate arhitectului ceh Karel Liman, arhitect al Casei Regale, iar intre 1935–1936 vechiul Palat este complet demolat.


In 1937, arhitectul Nicolae Nenciulescu cu sustinerea si coordonarea echipelor de arhitecti de catre Reginei Maria, a realizat noul proiect al Palatului Regal in stil neoromanesc.


Palatul Regal are un plan rectangular și cuprinde mai multe etaje. Interiorul este amenajat cu sali somptuoase, precum Sala Tronului, Sala de Concerte si Sala de Marmura. Aceste sali sunt decorate cu opere de arta, fresce si mobilier pretios.


In fata palatului se afla o curte spatioasa, cunoscuta sub numele de Curtea de Onoare. Aici se desfasoara ceremonii si evenimente publice, iar accesul este marcat de o arcadă masiva.


De-a lungul anilor, Palatul Regal a fost locul in care s-au desfasurat importante evenimente istorice, cum ar fi proclamarea independentei din 1877, unirea Transilvaniei cu Romania din 1918, ceremonia de incoronare a regelui Mihai I in 1940 sau proclamarea Republicii Socialiste Romania in 1947. De asemenea, palatul a fost martor la numeroase vizite regale si diplomatice.


Este important de mentionat ca dupa abolirea monarhiei in 1947, palatul a fost nationalizat si familiei regale i-a fost interzis accesul. Cu toate acestea, in 2001, palatul a fost restituit familiei regale si, in prezent, este administrat de Fundatia Regala a Romaniei.


Palatul Regal din Bucuresti reprezinta o importanta atractie turistica si un simbol al istoriei si culturii Romaniei.

 

0 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page