top of page

Izolatia Termica in Constructii ❄️🔥

Scopul principal al izolatiei termice este de a imbunatati eficienta energetica a cladirii, reducand consumul de energie necesar pentru incalzirea sau racirea acesteia.

Izolatia Termica

Ce este izolatia termica? ❄️


Izolatia termica in constructii se refera la aplicarea unor materiale sau tehnici speciale pentru a reduce pierderile de caldura si transferul de caldura intre interiorul si exteriorul unei cladiri.


Prin izolarea termica a unei constructii, se reduce transferul de caldura prin trei mecanisme principale: conductie, convectie si radiatie.

 • Conductia termica: Este transferul de caldura prin contact direct intre materiale cu temperaturi diferite. Prin utilizarea unor materiale izolante cu conductivitate termica scazuta, cum ar fi vata minerala, vata de sticla, spuma poliuretanica sau polistirenul expandat, se reduce conductia termica prin peretii si acoperisul cladirii.

 • Convectia termica: Este transferul de caldura prin miscarea fluidelor, cum ar fi aerul sau apa. Prin utilizarea unor materiale izolante care reduc circulatia aerului in interiorul peretilor si plafonului, se minimizeaza convectia termica.

 • Radiatia termica: Este transferul de caldura prin unde electromagnetice, in special radiatia infrarosie. Materialele reflectante sau emitatoare de radiatii termice reduse, cum ar fi foliile reflectorizante sau stratul de vopsea termoreflectiva, pot reduce transferul de caldura prin radiatie.

Prin izolarea termica corespunzatoare, se mentine o temperatura confortabila in interiorul cladirii pe tot parcursul anului, reducand necesitatea utilizarii sistemelor de incalzire si racire si, implicit, costurile cu energia. De asemenea, izolatia termica contribuie la reducerea impactului asupra mediului si la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera.


Cele mai eficiente materiale


Exista o varietate de materiale utilizate în izolarea termica a constructiilor, iar selectia depinde de nevoile specifice ale proiectului, reglementarile locale si preferintele individuale. In continuare, vom prezenta cateva dintre cele mai comune si eficiente materiale utilizate in izolatia termica a unei constructii:

 • Vata minerala: Este un material izolant format din fibre minerale, cum ar fi sticla sau roca vulcanica (bazaltica). Are o conductivitate termica scazuta si este disponibil sub forma de panouri sau role. Este rezistenta la foc si are proprietati de izolare fonica.

 • Vata de sticla: Similara vatei minerale, vata de sticla este fabricata din fibre de sticla reciclata. Are proprietati de izolare termica si fonica, rezistenta la foc si este usor de instalat.

 • Spuma poliuretanica: Este un material izolant cu o conductivitate termica foarte scazuta. Este disponibil sub forma de spuma expandata care se poate aplica direct pe suprafete. Are si proprietati de izolare fonica si poate fi utilizata in diverse aplicatii (izolatia peretilor caselor din lemn de tip framing, a planseelor sau a sarpantelor).

 • Polistiren expandat (EPS): Este un material izolant usor si rigid, care se gaseste sub forma de placi. Are o conductivitate termica buna si poate fi utilizat in izolarea peretilor, acoperisurilor si podelelor. Nu este rezistent la foc (propaga focul)!

 • Polistiren extrudat (XPS): Similar cu polistirenul expandat, polistirenul extrudat este un material rigid, cu o structura inchisa. Are o rezistenta mai mare la compresiune si o conductivitate termica redusa. Nu este rezistent la foc (propaga focul)!

 • Vopsea termoizolanta: Este o vopsea speciala care contine aditivi termoizolanti. Poate fi aplicata pe pereti si acoperisuri pentru a imbunatati izolatia termica prin reflectarea radiatiei solare si reducerea transferului de caldura.


Durata de viata a unei izolatii termice


Durata de viata a unei izolatii termice la o constructie poate varia in functie de mai multi factori, inclusiv tipul de material izolant utilizat, calitatea montajului, expunerea la conditii de mediu si nivelul de intretinere.


Majoritatea materialelor izolante termice au o durata de viata lunga, care poate ajunge la 30-50 de ani sau chiar mai mult, daca sunt intretinute si utilizate in mod corespunzator.


Totusi, exista anumite aspecte de luat in considerare:

 • Degradarea in timp: Unele materiale izolante pot avea o deteriorare treptata in timp, in special daca sunt expuse la umiditate, fluctuatii de temperatura, radiatii ultraviolete sau alte conditii agresive de mediu. Este important sa se utilizeze materiale de calitate si sa se efectueze inspectii periodice pentru a identifica si remedia eventualele probleme.

 • Compactare sau degradare mecanica: Anumite materiale izolante, cum ar fi vata minerala sau vata de sticla, pot suferi compactare in timp sau pot fi afectate de factori mecanici, cum ar fi presiunea exercitata asupra lor. Acest lucru poate reduce eficienta izolatiei termice si poate necesita inlocuirea sau completarea izolatiei in anumite zone.

 • Progresul tehnologic: Trebuie luat in considerare faptul ca in timp, pot aparea noi materiale si tehnologii de izolare termica care ofera performante superioare. In acest caz, proprietarii de cladiri pot dori sa upgradeze izolatia existenta pentru a beneficia de avantajele noilor solutii.

Este recomandat sa se efectueze inspectii regulate si intretinere a sistemului de izolatie termica pentru a preveni si remedia eventualele probleme intr-un stadiu incipient. De asemenea, este important sa se urmeze recomandarile si instructiunile producatorului referitoare la durata de viata si intretinerea materialului izolant specific utilizat in constructie.


Rezistenta la foc 🔥


Rezistenta la foc a izolatiilor termice utilizate in locuinte este un aspect crucial pentru siguranta si protectia cladirilor in cazul unui incendiu. Izolatia termica poate fi clasificata in functie de reactia la foc si rezistenta la foc.

 • Reactia la foc: Acest aspect se refera la comportamentul izolatiei termice in cazul expunerii la flacara si caldura. Exista diferite clase de reactie la foc, in functie de normele si standardele locale. Materialele cu o reactie la foc mai buna sunt clasificate cu litere, cum ar fi clasa A, B, C, D, E sau F, unde clasa A reprezinta cel mai inalt nivel de rezistenta la foc.

 • Rezistenta la foc: Aceasta se refera la capacitatea izolatiei termice de a mentine integritatea structurala si de a reduce propagarea flacarilor intr-o perioada de timp specificata intr-un test de rezistenta la foc standardizat. In functie de tipul de material si de utilizarea acestuia, rezistenta la foc poate varia. De exemplu, exista materiale cu rezistenta la foc de 30, 60, 90 sau 120 de minute.

In ceea ce priveste alegerea izolatiei termice rezistente la foc pentru locuinte, este important sa se consulte reglementarile si normele locale privind siguranta la incendiu.


Chiar daca este permisa utilizarea izolatiei realizata din polistiren, este recomandat, atat din punct de vedere termic cat si a protectiei la foc, utilizarea izolatiei termice realizata din vata minerala (bazaltica), atat la exterior pentru constructii din zidarie cat si la interior in cazul constructiilor din lemn.


Este obligatoriu sa se foloseasca materiale certificate si testate conform standardelor de siguranta si sa se lucreze cu specialisti in domeniu pentru a asigura respectarea cerintelor si obtinerea unei protectii adecvate impotriva incendiilor.


Vezi articol: Protectia la foc a locuintelor >>>

 
Biblioteca Online Proiectare in COnstructii

Ne ocupam de intocmirea documentatiilor pentru obtinerea de Avize si Acorduri strict pentru lucrarile aflate sub contract cu biroul nostru de proiectare!

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page