top of page

Arhitectura Bucurestiului la 1900 / Partea II - Eclectic

Eclecticul a fost un alt stil arhitectural prezent in Bucuresti in acea perioada. Acesta a fost caracterizat prin combinarea si adaptarea elementelor si detaliilor din diferite stiluri si perioade istorice. Arhitectii au incorporat elemente de neoclasicism, baroc, renascentism si gotic în proiectele lor. Prin folosirea acestui stil, au creat cladiri impresionante si variate din punct de vedere arhitectural.


Multe cladiri reprezentative ale Bucurestiului la 1900 au fost construite in stilul eclectic, iar unele dintre ele sunt si in prezent importante puncte de referinta in arhitectura orasului.

 

Palatul Șuțu 1833-1835


Palatul Șuțu, situat in centrul istoric al Bucurestiului, este o cladire cu o arhitectura impresionanta si o bogata istorie. Construit in secolul al XIX-lea, Palatul Șuțu este un exemplu remarcabil de arhitectura eclectica, combinand elemente neoromanesti si neobaroce.


Fatada Palatului Șuțu este caracterizata de o combinatie armonioasa de elemente arhitecturale neoromanesti si neobaroce. Aceasta prezinta un aspect simetric, cu un balcon central si ferestre decorate cu frontoane, ornamentatii si detalii sculptate in piatra. Fatada cladirii este impresionanta si impunatoare, atragand privirile prin eleganta si rafinamentul sau.


Un element notabil al Palatului Șuțu este curtea interioara, care este accesibila prin intermediul unei porti monumentale. Curtea este frumos amenajata, cu pavaje de piatra si un mic gradinarit decorativ, oferind un spatiu placut pentru relaxare si contemplare.


Interiorul Palatului Șuțu pastreaza si el un stil arhitectural impresionant. Sala de receptii este decorata cu marmura pretioasa, stucaturi elegante si candelabre ornamentale. Holurile si scarile sunt realizate cu o atentie la detalii si prezinta ornamente sculptate si balustrade sofisticate.


Palatul Șuțu a avut o istorie bogata si a indeplinit diferite functiuni de-a lungul timpului. A fost resedinta familiei Șuțu, una dintre cele mai influente familii aristocratice din Bucuresti in secolul al XIX-lea. Astazi, cladirea adaposteste Muzeul Municipiului Bucuresti si ofera vizitatorilor o perspectiva asupra istoriei si culturii orasului.


Prin arhitectura sa impresionanta si importanta istorica, Palatul Șuțu reprezinta un important monument arhitectural al Bucurestiului. Cladirea atrage turisti si iubitori de arta, care doresc sa descopere frumusetea si bogatia patrimoniului cultural al orasului.

 

Casa Capșa 1852-1856

Casa Capsa

Casa Capșa este o cladire istorica situata in centrul Bucurestiului, si este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai vechi si celebre cofetarii si hoteluri din oras. In ceea ce priveste stilul arhitectural al Casei Capsa, aceasta este construita in stil eclectic cu influentele perioadei Belle Époque incadrandu-se in categoria arhitecturii neoromanesti.


Casa Capșa a fost construita in anii 1852-1856 si a fost initial o cafenea. In timp, a fost extinsa si transformata intr-un complex hotelier. Cladirea are o fatada eleganta cu elemente decorative specifice perioadei Belle Époque.


Fatada este impresionanta, cu detalii bogate si sculpturi ornamentale. Ferestrele si usile sunt incadrate de elemente arhitecturale rafinate, cum ar fi frontoane si basoreliefuri.


In interiorul Casei Capsa, se pastrează influentele Belle Époque, cu incaperi spatioase, elemente decorative bogate si finisaje luxoase. Sunt prezente stucaturi, oglinzi ornamentale, candelabre si mobilier rafinat, toate contribuind la atmosfera sa distinctiva.



Casa Capșa a fost un punct de referinta cultural si social in Bucuresti pe parcursul istoriei sale, si pana in prezent este considerata o destinatie emblematica pentru cei care viziteaza orasul. Este o cladire care combina influente arhitecturale occidentale cu elemente traditionale romanesti, oferind o experienta arhitecturala si culturala remarcabila.

 

Palatul CEC 1900

Palatul CEC

Palatul CEC (Casa de Economii și Consemnațiuni) este una dintre cele mai impresionante cladiri din Bucuresti si reprezinta un exemplu remarcabil de arhitectura eclectica. Construit in anul 1900 dupa planurile arhitectului francez Paul Gottereau, palatul serveste ca sediu central al CEC Bank.


Fatada Palatului CEC este impresionanta si bogat ornamentata, evidentiind influente din mai multe stiluri arhitecturale, precum neoclasicismul, barocul si renascentismul. Paul Gottereau a creat o combinatie armonioasa a acestor elemente, rezultand o cladire grandioasa si impunatoare.


Fatada cladirii este dominata de o serie de coloane corintice masive, care confera un aspect monumental. Detaliile sculptate ale coloanelor, precum si frontoanele elaborate, adauga o nota de eleganta si rafinament. Ferestrele si balcoanele sunt decorate cu ornamente sculptate si balustrade intricate.


In partea superioara a cladirii se afla un fronton central, care adaposteste un basorelief reprezentand zeita Iustitia. Aceasta sculptura reprezinta un simbol al importantei si integritatii in activitatea bancara.


Interiorul Palatului CEC pastreaza si el o mare parte din grandiozitatea si bogatia decorativa a fatadei. Holul principal este impodobit cu marmura pretioasa, stucaturi si coloane elegante. Scarile sunt ample si impunatoare, completate de balustrade ornamentate si lumini elegante.


In timpul restaurarilor si modernizarilor ulterioare, cladirea a fost adaptata pentru a corespunde cerintelor si nevoilor bancare contemporane. Cu toate acestea, s-a acordat o atentie deosebita pastrarii caracteristicilor arhitecturale originale si a elementelor decorative.


Palatul CEC nu este doar un exemplu notabil de arhitectura eclectica, ci si un simbol al importantei economice si financiare a institutiei pe care o gazduieste. In prezent, cladirea Palatului CEC este deschisa publicului, permitand vizitatorilor sa se bucure de frumusetea sa arhitecturala si sa descopere istoria bancii si a orasului Bucuresti.

 

2 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page