top of page

Lucrari ce necesita Autorizatie de Consturire

Orice lucrare ce implica constructia, reabilitarea, interventia sau demolarea unor cladiri necesita obtinerea unei Autorizatii de Construire / Desfiintare (dupa caz).


Ce lucrari necesita Autorizatie de Construire?


Orice lucrare ce implică construirea, reabilitarea, interventia sau demolarea unor cladiri necesita obtinerea unei Autorizatii de Construire / Desfiintare din partea autoritatilor locale competente. Aceasta include, dar nu se limiteaza la:

  • Construcția de clădiri noi (orice tip de constructie si functiune - locuinte, garaje, anexe, cladiri administrative, agricole, etc.).

  • Lucrari de extindere, supraetajare, mansardare sau modificare a cladirilor existente (interventii la constructia existenta).

  • Interventii si modificari ale fatadelor (ancadramente, tamplarie, balustrade, etc.).

  • Lucrari de reabilitare termica asupra constructiilor existente.

  • Lucrari de demolare (Autorizatie de Desfiintare).

  • Constructia de garduri si porti de acces.

  • Lucrari de amenajare a terenului (excavarea, nivelarea sau lucrarile de drenaj).

  • Schimbarea destinatiei cladirilor sau a partilor acestora *

* Schimbarea destinatiei (functiunea) unei cladiri poate implica si interventii constructive.


Este important sa verifici reglementarile locale si nationale referitoare la autorizatiile de construire pentru a fi sigur ca indeplinesti toate cerintele inainte de a incepe orice lucrare de constructie.


Este nevoie de Autorizatie de Construire pentru a demola pereti interiori?


Desfiintarea peretilor interiori in constructii este o practica des intalnita atunci cand se doreste schimbarea destinatiei sau remodelarea spatiului existent dupa nevoile fiecaruia.


Cele mai des intalnite situatii sunt la apartamentele din blocurile de locuinte, atunci cand fiecare nou proprietar vrea sa isi implementeze noul proiect fara a tine cont de consecintele unor decizii iremediabile!


Desfiintarea peretilor interiori care nu sunt structurali si care nu afecteaza integritatea structurii de rezistenta a cladirii nu necesita obtinerea Autorizatiei de Construire. Aici regasim peretii de compartimentare din gips-carton sau BCA.


ATENTIE! Daca peretele este unul portant (de obicei din zidarie), care sustine greutatea structurii de rezistenta a cladirii, indepartarea sa ar putea afecta siguranta si stabilitatea acesteia! In acest caz este necesara realizarea unei Expertize Tehnice si obtinerea unei Autorizatii de Construire!


Este important realizezi o documentatie de specialitate inainte de a intervenii asupra acestor pereti pentru a evita in primul rand riscul de a pune in pericol stabilitatea cladirii!


Este nevoie de Autorizatie de Construire pentru a schimba invelitoarea?


Inlocuirea invelitorii unei case nu necesita obtinerea unei Autorizatii de Construire doar daca noul acoperis este identic cu cel existent (material, culoare) si bineinteles nu se schimba forma acoperisului (ferestre noi - velux, lucarne, inaltime, streasina, etc.).


ATENTIE! Daca noua invelitoare va fi realizata din alt material / culoare sau forma acoperisului difera (se modifica inaltimea, apar ferestre sau lucarne, etc.), este necesara obtinerea unei Autorizatii de Construire!


Este nevoie de Autorizatie de Construire pentru reparatii?


Repararea unor elemente din interiorul sau exteriorul cladirii nu necesita obtinerea unei Autorizati de Construire, cu conditia ca acestea sa nu implice modificari ale structurii sau aspectului cladirii. Exemple de astfel de lucrari de reparatii includ:

  • Refacerea finisajelor interioare, cum ar fi zugravirea, tencuirea sau tapetarea.

  • Inlocuirea parchetului sau a altor finisaje interioare.

  • Inlocuirea ferestrelor sau a usilor cu modele identice sau similare celor existente.

  • Inlocuirea tiglei sau repararea unor zone mici ale acoperisului cu acelasi tip de material.

Cu toate acestea, exista situatii in care este necesara obtinerea Autorizatiei de Construire pentru anumite reparatii, daca acestea implica lucrari de constructie ce modifica aspectul cladirii. De exemplu, inlocuirea invelitorii unui acoperis cu un alt material (vezi articol anterior) sau interventii asupra fatadei (elemente decorative / texturi, etc.).

 

Ne ocupam de intocmirea documentatiilor pentru obtinerea de Avize si Acorduri strict pentru lucrarile aflate sub contract cu biroul nostru de proiectare!

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page